sobota 20. března 2021

20. 3. PRVNÍ JARNÍ DEN




Děti, víte kdy začíná jaro?

V roce 2021 začne jaro přesně 20. března v 10:37 hodin.

Z hlediska počasí je to v podstatě neurčitelné, však znáte pranostiky typu "Březen, za kamna vlezem. Duben, ještě tam budem." Nevíme tedy, kdy se konečně zahřejeme jarním sluníčkem, ale není od věci vědět, kdy můžeme očekávat začátek jara a kdy jaro oficiálně začíná.

Někdo se totiž ve škole učil, že to je 20. března, jiný by dal ruku do ohně za 21. března. Pravdu přitom mohou mít oba. Ono totiž také záleží na tom, jaký rok se zrovna píše…

Astronomické jaro začíná ve chvíli, kdy se střed slunečního kotouče ocitne přesně nad rovníkem. Slunce tím vstoupí do znamení Berana, což se každý rok děje o zhruba šest hodin později než v roce předešlém. V přestupném roce (třeba vloni roku 2020) je to dokonce o 18 hodin jinak, neboť kalendářní rok trvá 365, ale také 366 dní.

Podstatné je, že planeta Země oběhne kolem Slunce za 365 dní, 5 hodin a 49 minut. Proto se okamžik jarní rovnodennosti opožďuje každý následující rok o přebývajících pět hodin a 49 minut.

Když zmiňuji "jarní rovnodennost", myslím tím první jarní den, kdy jsou den a noc přibližně stejně dlouhé. Pak už se zase noc zkracuje a den prodlužuje, což trvá až do letního slunovratu, kdy už je den dvakrát delší než noc.


Víte něco o Moraně?



Na Smrtnou neděli se vynáší Morana

morana v potocePůst mezi koncem masopustu a začátkem Velikonoc sice nepatří k nejveselejším obdobím roku, ale ožívá při něm spousta hezkých lidových tradic. Třeba Smrtná neděle, která letos připadá na 21.3.2021, sice má temný název, ale je plná veselí a radosti. Vynáší se totiž smrtka a tím definitivně končí zima a začíná jaro. Záleží jen na vás, jestli začátek nového ročního období oslavíte důkladným úklidem, splétáním létečka, anebo pořízením nového kousku oblečení. Asi nemusíme dodávat, že by měl mít zářivé jarní barvy.



Starodávné vynášení Morany, zvané také Morena, Mořena, Mařena, Smrtholka neboli smrtka, se leckde udržuje dodnes. Někde se figurka splétá ze starých větví, jinde ze slámy, roští a staré uschlé trávy. Obléká se do starých hadrů, nejčastěji v černé a bílé barvě, a zdobí náhrdelníky z vaječných skořápek nebo prázdných šnečích ulit. Je symbolem zimy: nemocí, dlouhých temných nocí a všeho, co lidem škodí. Tam, kde teče řeka nebo potok, se smrtka hází do vody, jinde se pálí nebo svrhává ze skály. Dejte ale pozor, aby neuvízla ve větvích a po zbytek roku pak neděsila kolemjdoucí!


Když jaro přijde do vsi...

Vynášení provázela spousta rituálů, dnes už často pozapomenutých: například to, že Smrtku vynášely děti a mladí, zatímco dospělí a staří jen přihlíželi, anebo říkadla a obřadní písně. Třeba Přišlo jaro do vsi / kde jsi, zimo, kde jsi? / Byla zima mezi náma / a včil už je za horama / hu, hu, hu, jaro už je tu!

Někde se udržovala pověra, že kdo po utopení Smrtky přijde zpět do vsi poslední, ten do roka zemře. Zpět od potoka se proto nevracel spořádaný průvod, ale každý běžel doslova o život. Letos sice hromadné vynášení Morany nehrozí, ale co brání tomu, abyste figurku, třeba v miniaturní verzi, vhodili do řeky při procházce?



Vynášení Morany 








Mora, Mora, Morana





Výroba MORENY
Jednoduchý návod na výrobu Moreny. Zvládnou i menší děti (s dospěláckou pomocí). Potřebovat budete jen látku, vatu, dvě špejle a provázek.

Postup je jednoduchý. Na tělo budete potřebovat látku ve tvaru obdélníku a pak dva kousky jiné látky, ze které vystřihnete šátek (trojúhelník) a zástěru.

  1. Špejle překřižte a uprostřed svažte k sobě. Tu, která bude tvořit ruce zkraťte.

  2. Z kousku vaty si vyválejte kuličku. Tu pak vložte zhruba do středu látky, zabalte a provázkem zavažte.

  3. Do vzniklé kuličky zespodu zapíchněte špejli a látku po stranách připevněte provázkem tak, aby znázorňovala ruce.

  4. Pak už jen zavažte vystřižený kousek látky jako šátek a pod vzniklé ruce zástěru.

Tip! Děti můžou fixami dokreslit obličej, dozdobit si šaty, šátek či zástěru. Můžete také zkusit připevnit vlasy z bavlnky, dále je to jen na vás :-).


 Můžete si zkusit Moranu vyrobit, nebo nakreslit. Obrázky nám potom pošlete do školy.😊










Chaloupka na vršku 03 Jak se Andulka bála Smrtky






Chaloupka na vršku (15) - Jak se Honzik postavil čelem (Svatý Josef s tváří milou končí zimu plnou)






Písnička 7 Přišlo jaro do vsi

Jarní slunce


2 komentáře: